ताज़ा दूध के pH का मान 6 होता है। दही बन जाने पर इसके pH के मान में क्या परिवर्तन होगा ? II The pH value of fresh milk is 6. What will be the change in the value of pH when curd is formed?


ताज़ा दूध के pH का मान 6 होता है। दही बन जाने पर इसके pH के मान में क्या परिवर्तन होगा ? 


उत्तर :

 जब ताज़ा दूध दही में बदल जाता है तो pH कम हो जाएगा। ऐसा इसलिए होगा कि दही अधिक अम्लीय होता है। दही में लैक्टिक अम्ल होता है। जितना अधिक अम्ल होगा उस का pH उतना ही कम होगा।


The pH value of fresh milk is 6. What will be the change in the value of pH when curd is formed?



answer :

 When fresh milk turns into curd the pH will drop. This is because curd is more acidic. Yogurt contains lactic acid. The more acid there is, the lower will be its pH.


 

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